Rasulullah s.a.w. ada bersabda, katanya, "Setiap anak Adam akan dijaga oleh 2 malaikat. Malaikat yg di sebelah kanan lebih berkuasa dari yg di sebelah kiri.

Sekiranya seseorang anak Adam melakukan dosa maka malaikat yg di sebelah kiri akan bertanya pada malaikat di sebelah kanan katanya, "Apakah yg harus aku catit?" Kata malaikat di sebelah kanan, "Jangan kamu catit dahulu dosanya sehingga ia melakukan 5 kesalahan.

Malaikat di kiri bertanya lagi, "Kalau ia telah melakukan 5 kesalahan, apa yg harus aku catitkan?" Jawab malaikat di kanan, "Biarkannya, sehingga ia membuat kebaikan kerana kami telah diberitahu oleh Allah s.w.t bahawa satu kebaikan akan mendapat 10 pahala. Oleh itu hapuskanlah 5 kesalahannya yg lalu sebagai tebusan dan kami masih simpankan untuknya 5 pahala lagi."

Tercenganglah syaitan mendengarkannya lalu berkata, "Kalau macam ini sampai bilakah aku dapat merosakkan anak Adam." Demikianlah rahmat Allah pada hambanya, kasih sayangNya melimpah ruah tiada terbatas hanya hambanya saja yg lalai dan leka dengan keseronokan serta kemewahan dunia.

WALLAHUALAM

Post A Comment: